fbpx

Ајде да зборуваме за јачина на кинење и за хартиени кеси

Оваа хартиена кеса не е произведена од KESANOVA. Иако тоа не е поентата. Ништо не ѝ фали на оваа кеса. Едноставно била користена за намена за која не е направена. Ајде да зборуваме за јачина на кинење, односно за јачина на расцепување.

Оваа невина хартиена кеса се скина вчера при возење велосипед на улицата Цветан Димов.
Оваа хартиена кеса се скина вчера при возење велосипед на улицата Цветан Димов.

Тежината на хартијата на оваа кеса е приближно 80 g/m2, а кесата е изработена од рециклирана хартија и со сламени рачки. Продавницата која ја користи оваа кеса во центарот на Скопје ја користи за облека, а можеби и за малку потешки предмети. За првата намена најверојатно е во ред, но за втората намена не е многу веројатно дека ќе биде доволно силна.

Се скина на улица Цветан Димов

Значи, оваа хартиена кеса би требало да биде во ред ако не ги тресете премногу сламените рачки и ако не ја преполните.

Сепак, без разлика на тоа, оваа кеса не можеше да издржи возење со велосипед по улицата Цветан Димов. Па добро, оваа улица е опасна дури и за велосипедисти, но кесата не се скина поради големиот метеж и индивидуализираните сообраќајни правила, туку се работи за мала јачина на расцепување на кесата.

Што е јачина на расцепување или јачина на кинење

Јачина на кинење е термин кој се користи за да се изрази колку е осетлива хартијата на кесата. Мала јачина на кинење значи дека хартијата може лесно да се скине. Голема јачина на кинење го означува спротивното. Голема јачина на кинење значи помала осетливост при контакт со остри рабови, нерамномерна распределба на тежината и сл. 

Можете да ја тестирате јачината едноставно ако се обидете да го искинете горниот раб на хартиената кеса. Секогаш е добро да ја тестирате блиску до рачките, бидејќи ова е обично најосетливото место на хартиената кеса.

Очигледно, подебела хартија обично значи подобра јачина на кинење, но ова сигурно не е единствениот параметар. Всушност се работи за квалитетот на хартијата.

Нерециклирана (“virgin”) наспроти рециклирана хартија

“Virgin” хартија, или нерециклирана хартија, е термин кој се користи за хартија која сè уште не била рециклирана. Значи дека влакната на хартијата сè уште се долги и силни.

Рециклираната хартија – од друга страна – очигледно содржи хартија која била користена претходно, еднаш или повеќе пати.

За жал, јачината на кинење зависи од тоа колку се долги и силни влакната. Бидејќи обично не можете да знаете колку пати била рециклирана хартијата, тешко е да се предвиди јачината на кинење на производ од рециклирана хартија – како што се хартиените кеси.

Па добро, дури и ако самите ја тестирате за кинење, тестот може да се однесува само на индивидуалната кеса што ја тестирате.

Хартиени кеси со блок дно од KESANOVA

Сите хартиени кеси со блок дно од KESANOVA се направени од 90% или 100% нерециклирана (virgin) хартија и не нудиме сламени рачки. И погодивте: Нерециклираната хартија – непроменета во сè останато – честопати е поскапа од рециклираната хартија.

Меѓутоа, ако броите колку пати можете да користите хартиена кеса направена од нерециклирана (virgin) хартија во споредба со хартиена кеса направена од рециклирана хартија, математиката е во корист на кесите од нерециклирана хартија.

Се разбира, нерециклираната хартија исто така може да се рециклира.