fbpx

Техника

излегува хартиената торбичка за носач со мотив. 17Л хартиени кеси за CRUX.

Ние користиме една од двете технологии кога печатиме на кафени и бели кеси. Едната е флексопринт, другата е дигитално печатење

Флексопринт се користи за поголеми испораки (неколку палети) во формат на една хартиена кеса. 

Дигиталното печатење наоѓа примена кога нарачката е релативно мала. Може да биде од неколку стотици и до 5-10.000, во зависност од форматот на торбата. Особено кога купувачот сака разнобоен принт бидејќи цената не зависи од бројот на боите и затоа што купувањето на клише-табли не е потребно. 

Флексопринтот е добро позната технологија во овој контекст. Овде, единечната цена на печатените кеси зависи од бројот на бои, процентуалната покриеност на бојата на печатената кеса, големината на торбата и големината на редот. Потребна е една чинија со клише по боја.

Дигиталното печатење е нова и помалку позната технологија, која бара објаснување ако сакаме да ги разбереме посебните можности и ограничувања на технологијата. Главната предност е веќе спомната: печатење на мали изданија во повеќе бои по ниски цени.  

Следново се однесува за дигиталното печатење: 

Боите CMYK базирани на вода се користат за дигитално печатење 

Тоа е технологијата CMYK која овозможува печатење во многу бои без да се зголемува цената. Овој вид на технологија функционира така што кесата поминува под водопад од бои измешани од само четири основни бои: ЦИАН (C), МАГЕНТА (М), ЖОЛТА (Y) и ЦРНА (К). Датотека со саканиот мотив му сигнализира на печатачот кога „водопадот“ се отвора и затвора, а кесата со мотив ќе излезе. 

Боите не се 100% водоотпорни, така што има ризик боите да се уништат ако истурите кафе врз кесата, на пример. 

Белата боја не може да се меша од четирите CMYK бои. Отпечатокот обично не е погоден ако, на пример, сакате да го испечатите вашето бело лого. Белата му сигнализира на печатачот да не го отвора „водопадот“, и затоа основната боја на торбата ќе ја замени белата. Ако торбата е бела, проблемот може да се реши. 

CMYK отпечаток на бели кеси 

Мотивите во многу бои и со многу детали изгледаат убаво на белите чанти. Цветните мотиви можат да бидат пример, а дигиталниот отпечаток е исто така добро прилагоден за илустрации и фотографии до одредено ниво на квалитет. Од друга страна, големите обоени површини на белите кеси не секогаш функционираат добро. 

CMYK отпечаток на кафени кеси 

Црното добро функционира на кафеава хартија. 

Зелените, сините, виолетовите и генерално заситените бои со длабоки нијанси добро функционираат на кафеава хартија. 

Жолтата, портокаловата и розовата боја понекогаш треба да се тестираат однапред, бидејќи некои мешавини може да се нарушат од кафеавата основна боја на материјалот. 

Областа за печатење 

Областа за печатење зависи од големината и видот на торбата. 

Не е добро да се печати на нерамни површини. Така, ако чантата има рачки, не може да се печати на местата каде што се монтирани рачките и нормално може да се печати само предниот дел од торбата. 

Главата за печатење на дигиталниот надпечатач се протега на максимум 223 mm. Тоа значи дека во висина на чантата може да се испечатат максимум 223 mm, додека во пракса не постои горна граница во ширината на торбата. 

Посебни можности 

Печатењето започнува со векторизирана датотека, која обично e во pdf формат. 

Ништо не ја спречува датотеката да пополни многу страници. Така, клиентот може да достави датотека со на пр. 100 страници со различни мотиви на секоја страница (на пр. нумерирање или споена датотека со 100 различни имиња). 

Се разбира, тоа значи посебни можности за прилагодување на пр. Агенции за односи со јавноста и комуникација. Жолтата, портокаловата и светло црвеникавата боја треба да се тестираат однапред, бидејќи некои мешавини може да се нарушат од кафената основна боја на материјалот.