fbpx

Нова кеса за прехранбената индустрија

Денес КЕСАНОВА лансираше нов стандарден формат. Нашата 16L кафена кеса за носење сега е на македонскиот пазар.

16L paper bag @ KESANOVA ДОО
16L paper bag @ KESANOVA ДОО

Новата кеса од 16 литри од KESANOVA е кеса со блок на дното, изработена со кафеав КРАФТ, поделена помеѓу 80% девствен крафт и 20% рециклиран крафт.

Кесата може да има повеќе намени, но најдобро е прилагодена за места за македонска храна за носење, каде се чини дека генерално кесите за леб се користат за носење.

Бидејќи кесата е доволно цврста, совршено ќе одговара и за зелените пазари. Ова е релевантно, ако и кога сопствениците на пазарот ќе почнат да бараат алтернатива за пластиката.

KESANOVA Update #3

Решивме да ги намалиме цените на печатените кеси од 21L (320x220x260) mm
KESANOVA DOO

Пад на цената. Решивме да ги намалиме цените на печатените кеси од 21L (320x220x260) mm. Тоа се кесите кои се нарекуваат уште и „Doggie Bags“. Со тоа, се надеваме дека ќе ги мотивираме рестораните во поголема мера да преминат на хартиени кеси.

Има и неколку промени во однос на непечатените кеси. На пример, непечатените кеси од 15Л во кафена боја сега се пакуваат на поинаков начин и затоа MOQ сега е на 100 кеси.

Летен одмор. Затворени сме за летните одмори во периодот 19/7 – 9/8. Доколку ви требаат кеси пред овој датум, ве молиме за итна нарачка.

Специјална понуда. Имаме на залиха 2 палети 25L кафени (320x170x350) mm, кои ги продаваме заедно по поволна цена. Кесите се произведени по нарачка од синџир супермаркети, кои за жал се предомислија кога во Македонија почнаа да се слеваат поевтини квалитети. Нашите кеси се секогаш во девствен KRAFT со правилно монтирани рамни рачки од 5 слоја.

Веб-продавница. Нашата веб-продавница за непечатени кеси веќе е на интернет неколку месеци. Вчерашни вести, ок, но во случај да сте пропуштиле: kesanova.mk/shop.

Агенција. Кесанова ДОО сега е застапник на Flexo Wash (flexowash.com) во Северна Македонија, Косово и Албанија. Flexo Wash нуди иновативни и висококвалитетни решенија за чистење за да ги задоволи индивидуалните потреби на печатачите ширум светот.

Со почит,
Џон Петерсен
KESANOVA
076 420 010

KESANOVA Update #2

Хартиена кеса @ KESANOVA ДОО
Хартиени кеси @ KESANOVA ДОО

Донесете свои хартиени кеси, а ние можеме да ги испечатиме. Не треба да ги купувате нашите хартиени кеси. Можете да донесете свои, а ние веројатно можеме да печатиме на нив.

Заднината за оваа нова понуда е што Македонија во моментов е преплавена со неквалитетни хартиени кеси. Нашите сопствени производи се направени од висококвалитетна „virgin“ хартија и затоа се поскапи. Сепак, поевтините кеси сепак можат да бидат добри за многу намени.

Нашата конкурентна предност останува тоа што можеме да печатиме помали количини, а цената е иста без оглед на бројот на бои во вашиот дизајн. (MOQ 250).

Продажба на кеси без принт. Сега нудиме непечатени кеси од целиот наш асортиман на производи – со или без рачки. Минимум за продажба е еден сет или пакет. Тоа е помеѓу 200 и 600, во зависност од форматот.

Соработуваме со Тродат Печат Гравер ДОО, кој обезбедува 10% попуст на печатот кога ќе купите непечатени кеси од KESANOVA. Ова е особено важно ако вашето лого или мотив се еднобојни, доколку не сакате да платите за принт и ако имате време сами да си ги печатите кесите.

Исклучителна понуда. Имаме посебна серија на кеси за супермаркети на залиха кои не се дел од нашиот стандарден асортиман.

Добивате кутија непечатени кеси, (320x160x390)mm со блок дно, од кафена KRAFT хартија за само 3300 денари со вклучен ДДВ. Во пакетот има 300 кеси. Кеси од кафена KRAFT нерециклирана хартија со рамни рачки.

Нашето мислење за врска македонските закони за пакување. Секако, ги поздравуваме новите македонски еколошки закони за пакување кои ќе помогнат во решавањето на тековните климатски и еколошки предизвици. Сигурни сме дека хартиените кеси се дел од решението во Македонија. Веруваме дека издржливите, повторно употребливи и природно разградливи квалитетни кеси ќе бидат дополнително привлечни.

Доколку сте менаџер за набавки, веројатно веќе сте наишле на лути клиенти ако за вашиот бизнис сте набавиле кеси со слаб квалитет. Ви препорачуваме да ги прочитате овие две статии:

Од нашиот блог:
Задругата Наша Добра Земја поддржува одржлива амбалажа за транспорт

Со почит,

Џон Петерсен
Kesanova.mk
076 420 010

Ајде да зборуваме за јачина на кинење и за хартиени кеси

Оваа хартиена кеса не е произведена од KESANOVA. Иако тоа не е поентата. Ништо не ѝ фали на оваа кеса. Едноставно била користена за намена за која не е направена. Ајде да зборуваме за јачина на кинење, односно за јачина на расцепување.

Оваа невина хартиена кеса се скина вчера при возење велосипед на улицата Цветан Димов.
Оваа хартиена кеса се скина вчера при возење велосипед на улицата Цветан Димов.

Тежината на хартијата на оваа кеса е приближно 80 g/m2, а кесата е изработена од рециклирана хартија и со сламени рачки. Продавницата која ја користи оваа кеса во центарот на Скопје ја користи за облека, а можеби и за малку потешки предмети. За првата намена најверојатно е во ред, но за втората намена не е многу веројатно дека ќе биде доволно силна.

Се скина на улица Цветан Димов

Значи, оваа хартиена кеса би требало да биде во ред ако не ги тресете премногу сламените рачки и ако не ја преполните.

Сепак, без разлика на тоа, оваа кеса не можеше да издржи возење со велосипед по улицата Цветан Димов. Па добро, оваа улица е опасна дури и за велосипедисти, но кесата не се скина поради големиот метеж и индивидуализираните сообраќајни правила, туку се работи за мала јачина на расцепување на кесата.

Што е јачина на расцепување или јачина на кинење

Јачина на кинење е термин кој се користи за да се изрази колку е осетлива хартијата на кесата. Мала јачина на кинење значи дека хартијата може лесно да се скине. Голема јачина на кинење го означува спротивното. Голема јачина на кинење значи помала осетливост при контакт со остри рабови, нерамномерна распределба на тежината и сл. 

Можете да ја тестирате јачината едноставно ако се обидете да го искинете горниот раб на хартиената кеса. Секогаш е добро да ја тестирате блиску до рачките, бидејќи ова е обично најосетливото место на хартиената кеса.

Очигледно, подебела хартија обично значи подобра јачина на кинење, но ова сигурно не е единствениот параметар. Всушност се работи за квалитетот на хартијата.

Нерециклирана (“virgin”) наспроти рециклирана хартија

“Virgin” хартија, или нерециклирана хартија, е термин кој се користи за хартија која сè уште не била рециклирана. Значи дека влакната на хартијата сè уште се долги и силни.

Рециклираната хартија – од друга страна – очигледно содржи хартија која била користена претходно, еднаш или повеќе пати.

За жал, јачината на кинење зависи од тоа колку се долги и силни влакната. Бидејќи обично не можете да знаете колку пати била рециклирана хартијата, тешко е да се предвиди јачината на кинење на производ од рециклирана хартија – како што се хартиените кеси.

Па добро, дури и ако самите ја тестирате за кинење, тестот може да се однесува само на индивидуалната кеса што ја тестирате.

Хартиени кеси со блок дно од KESANOVA

Сите хартиени кеси со блок дно од KESANOVA се направени од 90% или 100% нерециклирана (virgin) хартија и не нудиме сламени рачки. И погодивте: Нерециклираната хартија – непроменета во сè останато – честопати е поскапа од рециклираната хартија.

Меѓутоа, ако броите колку пати можете да користите хартиена кеса направена од нерециклирана (virgin) хартија во споредба со хартиена кеса направена од рециклирана хартија, математиката е во корист на кесите од нерециклирана хартија.

Се разбира, нерециклираната хартија исто така може да се рециклира.

Задругата Наша Добра Земја поддржува одржлива амбалажа за транспорт

Секоја недела, задругата Наша Добра Земја ги снабдува своите членови со асортиман од локално произведени и органски производи. Производите можат да се доставуваат. Се работи за свесен избор кога задругата користи хартиени кеси од Кесанова ДОО.

Take Away kesi @ KESANOVA DOO

Take Away кеси од КЕСАНОВА ДОО. Фото: Novatone Group

Наскоро ќе почне уште еден бран на корона наесен и на десетици илјади жители на Скопје повторно ќе им се доставуваат производи од разни компании. Амбалажата за пакување е неопходна. КЕСАНОВА ДОО нуди еколошки хартиени кеси со блок дно кои се наменети за таа цел.

Задругата Наша Добра Земја има добри причини што ги користи кесите на КЕСАНОВА:

„Очигледно дека се воздржуваме од користење пластична амбалажа за транспорт“, вели коосновачот Иво Бару, „бидејќи тоа би било во спротивност со самата цел на нашата задруга“.
Иво посочува дека задругата има желба да промовира одржливост и да го одржува својот еколошки отпечаток на што е можно поскромно ниво.

„Затоа, беше природно да ја продолжиме нашата соработка со КЕСАНОВА и да ги користиме нивните кеси за нашата нова онлајн достава. Најдобро би било да се има депозитен систем за амбалажа за транспорт, но во моментов тоа не е изводливо“.

Задругата Наша Добра Земја е еден од првите клиенти на КЕСАНОВА во Македонија. Во задругата Наша Добра Земја можете да најдете локални свежи производи одгледани во Македонија на природен начин без хемиски пестициди и вештачки ѓубрива.  

Придобивките коишто одговараат на амбициите за одржлива потрошувачка, екологија и локално производство се:

• Биоразградливи
• Без или со низок отпечаток на јаглерод диоксид
• Рециклирачки
• За повеќекратна употреба
• Заменува пластика

Прочитајте за хартиените кеси од одговорно управувани шуми овде и за заблудите во врска со амбалажата за транспорт овде.

KESANOVA Update #1

Хартиена кеса @ KESANOVA ДОО
Хартиени кеси @ KESANOVA ДОО

Исто така продаваме непечатени кеси.  Одлучивме да продаваме и непечатени кеси. За почеток, имаме готов ценовник за 15Л и 25Л кеси со рачки и за 6Л кеси без рачки – сите од кафена KRAFT хартија. Минимум за продажба е една кутија. Тоа е помеѓу 200 и 600, во зависност од форматот.

Вести за производи – Кеси за пица. Во јуни 2021 година воведовме нов производ на македонскиот пазар, имено Кеси за пица. Во кесите собира 6 кутии за пица, тие се многу цврсти и можат да се користат повеќекратно. Кесите за пица исто така собираат неколку кутии за торти и сл.

Сестринска компанија. Кесанова ДОО се шири. Штотуку основавме сестринска компанија во Данска, Kesanova ApS. Производството и понатаму останува во Македонија.

Билтен. Планираме да издаваме и билтен секогаш кога ќе имаме посебни понуди (распродажба и сл.), вести за производи, промени во цените и/или организациски вести. Известете нè дали преферирате да го добивате по е-пошта или слично.

Претстојни новости: хартија за виткање; банка на идеи за клиентите; фаворизирање на клиентите кои плаќаат на време.

Со почит,

Џон Петерсен
Kesanova.mk
076 420 010

За пластичните кеси во Северна Македонија

Пластичните кеси Скопје Чаир Април 2020
Пластичните кеси Скопје Чаир Април 2020

КЕSАNОVА би сакале да продаваат хартиени кеси на супермаркетите во Македонија, а големите синџири на супермаркети веќе ја имаа понудата на векот. Барем ние во КЕSАNОVА така мислиме. Но, ја одбија од разбирливи причини. Пластичните кеси се евтини и пластиката има многу добри својства.

Меѓутоа, постојат и некои погрешни сфаќања кои кружат наоколу и кои можат да доведат до тоа трговците премногу да се држат до пластичните кеси. На пример, неодамна се сретнавме со една маркетинг менаџерка која сериозно веруваше дека синџирот на супермаркети во кои таа пазарува е еколошки бидејќи користи само биопластични кеси.

Но за климата и за животната средина не прави разлика дали пишува „био“ на кесата или дали се вика биопластична кеса или слично.

Што значи зборот „био“ на пластичната кеса

Веројатно никого не би навредиле ако кажете дека „био“ е збор отпечатен на кесите за трговците и потрошувачите да се чувствуваат дека се на вистинската страна во битката со климатските промени. Понекогаш ова чувство се базира на лажни претпоставки, а понекогаш и не толку. Понекогаш трговците се свесни за тоа, а понекогаш не.

Во маркетите ќе најдете пластични кеси:

– направени од биомаса (растенија) и биоразградливи.
– направени од биомаса (растенија), но НЕ биоразградливи.
– направени од фосилни материјали (нафта) и биоразградливи.
– направени од фосилни материјали (нафта), но НЕ биоразградливи.

Последниов вид е вид на пластични кеси кои ги знаеме од порано. Тие се единствениот вид на кои отпечатениот збор “био“ би бил сосема погрешен. За другите три видови, можете да го најдете зборот „био“ отпечатен на кесата, а често пати во составот друг збор – „биоразградлива“ или „биопластика“ на пример.

Затоа, ако една кеса се нарекува биопластична кеса, тоа не мора да значи дека може да биде биолошки разградена. Може едноставно да значи дека е направена од биомаса.

„Биоразградлива“ не значи „природно разградлива“

Ниту една конвенционална пластична кеса не може да се разгради во природата, независно од тоа дали пластиката не направена од биомаса или од фосилен материјал. Микроорганизмите во природата не можат да ја разградат пластиката во рамките на временски период поимлив за човекот. Пластиката си е пластика.

Меѓутоа, кога станува збор за биоразградлива пластика, така се нарекува бидејќи можат да се додадат некои супстанции на пластиката кои им овозможуваат на микроорганизмите да ја разградат. Но потребни се некои особено поволни услови – кислород, прилагодена влажност и температура – за да се разгради биолошки пластиката. За тоа е потребна индустриска фабрика за компостирање.

Таква фабрика – според нашите сознанија – не постои во Северна Македонија. Очигледно, кислородот е клучен кога е потребно биоразградување на пластиката. Ако биоразградливата пластика заврши во морето или на дното на реката Вардар или во езерата, не прави разлика дали е биоразградлива. Таму ќе остане приближно засекогаш. Археолозите во иднината ќе се чудат зошто во наше време на пластиката било отпечатено „биоразградлива“ и потоа истата била фрлена во вода.

Прочитајте повеќе за Европскатабиопластика или за влијанието врз климата поврзано со поризводите на KESANOVA.

Брзо, шарено и флексибилно решение за пакување за Божиќен шопинг на Paket.mk

Од денес на paket.mk има понуда на кеси за подароци кои можете сами да ги направите. Кесите ги обезбедува KESANOVA, која и покрај ограниченото издание, може брзо и ефтино да достави кеси со различи мотиви и бои.

26 литарски KESANOVA хартиени кеси со сезонски дизајн за paket.mk.
26 литарски хартиени кеси со сезонски дизајн за paket.mk.

Paket.mk сега им нуди на корисниците онлајн сами да направат Божиќна или Новогодишна кеса за подароци. Кесите се моментално достапни со три различни сезонски мотиви.  Меѓутоа, наоѓањето на кеси кои ги исполнуваат сите барања не беше баш едноставно:

„Нам ни беа потребни кеси за Божиќната и Новогодишната продажба“, вели ГИД Драган Јосифовски од paket.mk, а тоа значеше релативно мал број на кеси и во исто време ни беа потребни многу празнични сезонски бои, а сакавме да испечатиме и повеќе мотиви“.    

„Знаеме дека тоа е рецептот за скапи пакувања, особено кога ви е потребна брза достава“, додава Драган.

Paket.mk го најде решението во KESANOVA

Креирана е 26 литарска кафена кеса за супермаркетите

KESANOVA е специјализирана за релативно мали принтови во боја. Сите 26 литарски кеси во кафена боја (320x170x400 мм) веќе се креирани за супермаркетите.

Но, KESANOVA доставува кеси и за големи продавници, на пример, ланци на супермаркети кои сакаат решенија за пакување кои не ја загадуваат животната средина.

Филозофијата на CRUX: За здрава храна потребно е здраво пакување

Новоотворениот бар CRUX ќе биде местото каде што Скопјани во иднина ќе се чувствуваат како дома. Таму има здрава храна, пригушена музика, удобна работна температура и допир на иднината. И еколошки пакувања.

Позади шанкот на CRUX бар е Марија (десно) и колегите Мартин и Ива. Фото: KESANOVA DOO.
Позади шанкот на CRUX бар е Марија (десно) и колегите Мартин и Ива. Фото: KESANOVA DOO.

„Има многу хонорарци и претприемачи во ова маало“, вели Марија Николова која е еден од сопствениците на CRUX, и ним им треба место каде што можат да си седнат со компјутерот на еден час или два. Ние сакаме да бидеме нивно засолниште“.

„Веруваме дека модерните Скопјани сакаат да бидат онаму каде што можат да ја прават вистинската работа. Барем посакуваме да го постигнеме тоа“, продолжува Марија.
„Затоа баравме одржливи пакувања. Меѓу другите нешта. Ни фалат мали хартиени сламки, на пример, но ќе биде и тоа“.

CRUX на улица Мајка Тереза

CRUX се наоѓа на улица Мајка Тереза бр. 60 (Водњанска) со тераса поставена над улицата која не е пренатрупана. Освен Марија, тимот на сопственици се состои од Филип, Мартин и Маја. Тие деновиве напорно работат за да отворањето протече непречено.

„И има многу место за паркирање на вашите велосипеди“, се шегува Маја. Како и насекаде низ Скопје, има недостаток на паркинг и во близина на CRUX.
„Всушност ние се обидуваме тоа да го претвориме во нешто позитивно. Веројатно ги привлекуваме урбаните типови кои се возат со велосипед“.

17литарската кеса е во согласност со барањата на CRUX

KESANOVA обезбедува најразлични формати на хартиени кеси. Стандардните формати одговараат на повеќето видови на храна за носење. CRUX има избрано кафени 17 литарски кеси бидејќи во нив ги собира нивните кутии за сендвичи. На дното собира точно две кутии една до друга, плус три една врз друга, значи има простор за шест кутии.

CRUX добро ги искористува кафените 17 литарски хартиени кеси. Ги собира нивните кутии за сендвичи, а за здрава храна потребно е здраво пакување. Фото: KESANOVA DOO.
CRUX добро ги искористува кафените 17 литарски хартиени кеси. Ги собира нивните кутии за сендвичи, а за здрава храна потребно е здраво пакување. Фото: KESANOVA DOO.

„Со 17 литарската кеса од KESANOVA имаме производ кој е разградлив, може повторно да се употребува и може да се рециклира, а ние можеме да го менуваме принтот како што сакаме“. „Таа го зборува нашиот јазик, а ние веруваме дека го зборуваме јазикот на сегментот на корисници на кои се фокусираме“, завршува Марија.

Запознајте на семејството на хартиени кеси со блок-дно

Еве гие. Семејството на хартиени кеси со блок-дно. За првпат, сите формати обединети на брегот на реката Вардар. Недостасува само белата 49-литарска кеса „strongman“, но нејзиниот кафен близнак е во горниот десен агол.

Хартиени кеси со блок-дно – семејна фотографија. Скопје, август 2019 година. Долу лево: 5L (литар) кеса во кафеава и бела боја и „цветната кеса„ од 17L во кафена (влажна засилена) и бела боја. Втор ред одлево: бели и кафени 6L кеси, 8L кеси и 12L “ланч кеси”. Трет ред одлево: 21L кафена „doggie bag“, бели и кафени 10L кеси и 15L „конференциски кеси“. Четврт ред одлево: 35L кафена кеса, бела и кафена 25L „city shopping кеси“ и 26L „shopping кеси . Најгоре одлево: 35L бела кеса, 30L бели и кафени кеси, и 49L „strongman“ во кафена боја.

Семејството е во Скопје за да ги следи потребите на пазарот во развој. Силни, еколошки хартиени кеси со повеќебојно печатење на бои базирани на вода влегуваат на местото на настанот каде не се доволни пластични кеси и кеси со послаб квалитет на хартијата.

Најдете ги точните мерки, индикации за јачина и повеќе податоци на веб-страницата на KESANOVA.

Семејни вредности на KESANOVA

 • Биоразградиви
 • Без или со низок одпечаток на јаглероди диоксид
 • Рециклирачки
 • На браникот на законите против пластика
 • Додава на довербата кон вас
 • Додава на вашата видливост
 • Долго и цврсто примарно влакно
 • Со повеќекратна употреба
 • Заменува пластика

Побарајте брза индикативна цена

Охрид добива еколошки кеси за ланч пакети

Од оваа сезона, Ohrid Holidays воведоа хартиени кеси за ланч пакети. Организаторот на тури сака да се држи до сопствените зелени идеали, и отсега туристите од земјата и странство ги добиваат ланч пакетите во еколошки пакувања.

Елегантната 12L хартиена кеса на Ohrid Holidays се сложува со убавото Охридско Езеро. Почнувајќи од летната сезона 2019 година, оваа практична кеса за ланч пакети ќе придружува илјадници туристи.

Секоја година, Ohrid Holidays организираат тури за повеќе од 10.000 гости од земјата и странство. Често пати патниците се снабдени со спакувани ручеци пред да бидат испратени во Битола, Матка, манастирот Свети Наум или други популарни дестинации во и околу Северна Македонија.

“Ние не сме достојни доклку ги испраќаме нашите гости во земјата со пластични кеси”, вели директорот Челик Асим.

“Ние сме свесни дека неверојатната природа околу Охридското Езеро е наша егзистенција. Живееме според природата, ја цениме природата, и би сакале да се грижиме за нашата природа и за ќивотната средина воопшто.”

Туристичка атракција

По традиција, туристите од Холандија се чести гости на Охридското Езеро. Ohrid Holidays е организатор на тури и е партнер со ТУИ во Холандија.

“Нашите холандски и западни гости се далеку повеќе свесни за животата средина од просекот овде во Македонија и не сакаат да гледаат расфрлана пластика наоколу во природата”, вели Челик Асим, и продолжува:

“Се согласуваме и сите ние сакаме тоа да го спречиме, а сега ние го преземаме нашиот мал чекор. Холандските забелшки, всушност, ни помогна да нѐ турнат во насока на барање на решение кое е посоодветно за климатските промени – како хартиените кеси. “

Ohrid Holidays ги користат 12литарските кеси

Во KESANOVA можете да најдете различни стандардни големини на хартиени кеси кога станува збор за пакување на ручеци, угостителство или храна за носење.

Ohrid Holidays избраа кафена кеса од 12L со блок дно. Дното на вреќата е со дмензии 250×200 милиметри. Тоа е големина која одговара за пакување на различни сендвичи, мали и големи оброци.

Димензиите се вклопуваат во мноштвото на стандарди во амбалажата на пакување, алуминиумските пакувања и други пакувања на храна кои се присутни во поголеми или помали верзии кои исполнуваат еколошки стандарди.

Цените на KESANOVA се независни од бројот на печатени бои на кесата. Ohrid Holidays целосно го искористуваат тоа со своето разнобојно лого.

Факти за 12L кафена кеса со блок дно на КЕСАНОВА:

 • Биоразградиви
 • Без или со низок отисок на јаглен диоксид
 • Рециклирачки
 • На браникот на законите против пластика
 • Додава на довербата кон вас
 • Додава на вашата видливост
 • Долго и цврсто примарно влакно
 • Со повеќекратна употреба
 • Заменува пластика

Животната средина, естетиката и практичните размислувања вредат за АYА Farm

Хартиена кеса од 21 литри од Кесанова се покажа како одговор на голем број барања и размислувања на АYА Farm од Пирок. AYA Farm ги користи хартиените кеси секое утро за да достави свежо, органско млеко до вратата на купувачот.

Хартиени кеси со блок дно 21литри (320x220x260) со  хартиена рачка се испорачуваат со прекрасно лого на AYA Farm, која со природната кафена боја на хартијата сигнализира одржливост. Фармата се наоѓа во Пирок меѓу Гостивар и Тетово.

Формат на блок дно хартиена кеса 320×220 милиметри, и убаво се вклопува со шест шишиња млеко, објаснува Газменд Мухареми, кој е локален претприемач зад семејниот бизнис AYA Farm. Органското производство на фармата само што се прошири со нов млекарница, која наскоро ќе биде оперативна.

Биоразградливоста е од клучно значење

Кога органското млеко од AYA Farm е испорачано во 100% биоразградливи хартиени кеси, тоа значи преземање одговорност.

Пред тоа користевме пластични кеси, но пластиката останува насекаде, и не исчезнува вели Газменди. За него, загадувањето е видливо:

“Имаме проблеми со луѓето кои фрлаат отпад овде. Особено пластичните материјали се штетни за квалитетот на почвата. Отпадот го расфрлаат кучињата скитници по нашите пасишта. Минатата година изгубивме една крава поради ова. “

“Секако, пластичните ќеси може да се користат повеќе пати, но тоа не се прави, покрај тоа тие собираат само четири шишиња”, објаснува Газменд.

“Хартиените кеси исто така може да се користат повеќе пати, и тоа всушност се прави”.

Џеф Ли, партнер на Газменд на AYA Farm, дополнува:

“Ние сакаме да дејствуваме одговорно во однос на животната средина и природата и веруваме дека нашите клиенти го мисат истото. Затоа, се случи хартиена кеса! “

Газменд Мухареми со неговиот син Диар. Газменд е локален претприемач зад семејниот бизнис AYA Farm

Факти за 21L Браун блок долна кеса од Кесанова:

 • Биоразградиви
 • Без или со низок отисок на јаглен диоксид
 • Рециклирачки
 • На браникот на законите против пластика
 • Додава на довербата кон вас
 • Додава на вашата видливост
 • Долго и цврсто примарно влакно
 • Со повеќекратна употреба Заменува пластика
 • Заменува пластика